De financiering van een ambitieuze horecagelegenheid

Crusio Consult werd door een horecabedrijf benaderd voor een financieringsaanvraag. De eigenaar wilde van een huurpand naar een eigen pand. De financiering was echter niet eenvoudig.
Patron-cuisinier Wim Spa heeft zijn sporen als chef-kok ruimschoots verdiend bij toprestaurants als De Hoefslag, Kaatje bij de Sluis en Interscaldes. In 2002 opende hij in zijn geboorteplaats, het Friese Oosterwolde, een eigen restaurant: De Smaeck van Spa. Het begon als een laagdrempelig en eenvoudig etablissement. Al snel bleek de tijd echter rijp om het restaurant naar een hoger niveau te tillen. Het bleek een doorslaand succes. Regelmatig moest op toptijden aan gasten nee worden verkocht. Een luxeprobleem dat vroeg om capaciteitsuitbreiding. Die werd uiteindelijk gevonden in de vorm van een nieuw pand in het naburige dorp Makkinga. De van oudsher omgebouwde boerderij/uitspanning bleek na enkele aanpassingen een uitgelezen plek om een doorstart te maken.

Obstakels
Erg eenvoudig was het financieringsproces niet. Het imago van branche en de relatief jonge leeftijd van de onderneming zorgden voor enige obstakels. Zo werd door Crusio Consult lokaal en regionaal naar een passende financier gezocht. Het was in eerste instantie lastig om het vertrouwen van financiers te winnen. Met het oog op het grote netwerk van Crusio werd daarom besloten om landelijk verder te kijken.

Nieuw financieringsplan
Crusio haakte in op de financieringsaanvraag en kwam vrijwel direct met een vergelijkende aanvraag bij een lokale bank. Met als doel om de financiering daar onder te kunnen onderbrengen. Al snel kwamen de grote landelijke verschillen tussen de diverse filialen van onze handelsbanken tot uiting. Gezamenlijk werd daarom een nieuw financieringsplan opgesteld. Ook deze werd bij de lokale en regionale partijen voorgelegd. Het nieuwe plan schepte wèl vertrouwen en dus werd een offerte uitgebracht. Deze werd door de klant geaccepteerd. Met als resultaat dat, na de gewenste aanpassingen, op 21 juli 2006. de deuren van het nieuwe restaurant werden geopend.
Een belangrijke stap in het verwezenlijken van de droom van Wim Spa.